Trivia

Here's some trivia to keep you sharp

If you have any trivia questions you would like to share, send them to info@farrierschool.com

1. What was the name of the sole survivor of Custer's Last Stand?

Answer: A buckskin named Comanche. He had twelve wounds and spent a year in slings before becoming fully recovered. The US Cavalry headquarters allowed Comanche complete freedom for the rest of his life at Fort Riley, Kansas. Comanche was officially retired and it was ordered that no one would ever ride him again. He was called "the Second Commanding Officer" of the 7th Cavalry. His only duties were to be lead in the front of official parades occasionally. It is said he developed a fondness for beer in his later years, and was such a pet at the fort that he was often indulged in this habit. He lived to the age of 29, and when he died his body was mounted and put on display at the University of Kansas, where it stands to this day.

2. What was the name of Tonto's horse?

Answer: Tonto's horse was a paint named Scout. Jay Silverheels, the actor who played Tonto in "The Lone Ranger" TV series, from 1949 to 1957, was born Harold J. Smith in 1919 on a Mohawk reservation in Ontario, Canada. He was a star Lacrosse player and a boxer before he entered films as a stuntman in 1938. He died in 1980.

3. What was the largest number of horses ever assembled for a US movie?

Answer: Eight thousand horses were used in the movie War and Peace.

4. What was the average price for shoeing a horse in 1842 and 1920?


Answer: A shoeing in 1842 cost $0.5 or a load of corn. The average price for a shoeing in 1920 was $1.75

5. When was the first patent awarded for the machine manufacturing of horseshoes?

Answer: S. Decatur and W. Tatharn received a patent for a horseshoe making machine in 1809. The machine did not succeed in production.

6. How many designs for horseshoes were patented between 1822 and 1950?

Answer: There were 1,749 patents awarded for different horseshoe designs.

7. What was the total daily iron consumption for making horseshoes in 1860?

Answer: The total daily iron consumption for making horseshoes was 397 tons per day. 43 tons were used in machine-made shoes and 354 tons were consumed in making horseshoes by hand.

8. The first successful machine to make complete horseshoes from a single piece of iron in one operation was patented in 1857.

Answer: Originally the machine could make six shoes per minute. By the 1870's H. Burden and Sons had six improved forging machines and they were capable of making six shoes per second.

9. What event marked the turning point for the acceptance of machine made horseshoes?

Answer: The Burden Iron Company of Troy, New York, received a contract in 1861 to supply the federal government with large quantities of horseshoes to be used in the Civil War. This was the first large scale demand for machine-manufactured horseshoes and marks the turning point for acceptance of the machine manufactured horseshoe.

10. When was the first successful horseshoe nail-making machine patented?

Answer: Thaddeus Fowler designed the first nail-making machine with pointed horseshoe nails. The brand name of the nails was "Vulcan".

11. In what year did the New York S.P.C.A. gave it's endorsement to the use of India-rubber horseshoes?

Answer: The New York Society for the Prevention of Cruelty to animals gave its endorsement in 1874 to the use of India-rubber horseshoes. They were made, lined, and worn like the rubber overshoe used by humans. The elasticity of the rubber shoe allowed the hoof to remain in its natural shape, while being protected from the abrasions of pavements. The rubber shoes were manufactured in sixteen sizes, weighed about 40% less and cost about one-third more than iron horseshoes.

12. When did the first organized anti-horseshoe group advocate that 90% of a horse's foot trouble came directly for the use of horseshoes.

Answer: Outspoken anti-horseshoe advocates in England began arguing in the 1880's that 90% of a horse's foot trouble came directly from the use of horseshoes. The movement suggested using no horseshoes at all on the more than 2.25 million horses then living in the United Kingdom. The movement died because of it's impracticality.

13. The Burden Horseshoe was the most popular machine made horseshoe in the 1880's. What size stock was used?

Answer: The bar stock was 1/2" x 3/8" with an average weight of 20 oz.

14. When did the US Army first try aluminum shoes?

Answer: The US Calvary field-tested aluminum horseshoes in the 1890's. The report praised the ease of shaping, fitting and light weight but determined that the shoe would not wear long enough to be practicable for military service.

15. In 1897 Sears, Roebuck & Company catalog offered generic horseshoes and horseshoe nails in its hardware section. What was the price for 100 pounds of shoes and 25 pounds of nails.

Answer: 100 pounds of shoes cost $3.75 25 pounds of nails cost $4.25

16. Professor William Hunting in his 1898 work, The Art of Horse-Shoeing: A Manual For Farriers has suggested weights for shoes based upon the horses use. What were the suggested weights for: race horses, hacks and hunters, carriage horses, omnibus horses and draft horses.

Answer: Race horses: 2 to 4 ounces.
Hacks and hunters: 15 to 18 ounces
Carriage horses 20 to 30 ounces
Omnibus horses 3 to 4 pounds
Draft horses 4 to 5 pounds

17. When was the all time peak of the horse and mule population in America and how many animals?

Answer: In 1918 there were 27 million horses and mules.

18. How many teeth does the adult horse have?

Answer: 40

19. How long is a furlong?

Answer: 1/8 mile or 220 yards

20. Upon his death Napoleon's war horse was presented to the Royal United Service Institution. What happened to his hooves?

Answer: They were made into snuff boxes.

21. When was the first veterinarian text written that included a section on the horse's foot?

Answer: The book, De Arte Veterinaria, was written in 430 BC by Simon of Athens. Check out On the Horse's Foot, Shoe and Shoeing by Henry Heymering

22. How old was the oldest horse?

Answer: The horse was Old Billy who lived in England to a ripe old age of 62.

23. What breed of horse was the talking Mr. Ed?

Answer: The Palamino horse was an American Saddlebred.

24. What is the normal amount of sleep, per day, needed by a horse?

Answer: A horse only needs four hours of sleep per day.

25. What is the highest speed recorded for a horse's kick?

Answer: A horse's kick has been recorded at 75 mph.

26. How many pounds of saliva does the average horse produce per day?

Answer: The average horse produces 10 pounds of saliva per day.

27. What runs all around a paddock but doesn't move?

Answer: A fence.

28. What is a foal after it is four days old?

Answer: Five days old.

29. What side of a horse has the most hair?

Answer: The outside.

30. What kind of horse can jump higher than a house?

Answer: All kinds of horses since houses can't jump.